Fukushimahaveriet visar på behov av bättre nationell beredskap för kärnkraftolyckor. foto: David Guttenfelder/AP
Kärnkraftsberedskap

Efter Fukushima behövs bättre beredskap i Sverige

"Fukushima visade att en olycka är mer än en lokal eller regional fråga"
1:20 min

Regeringen har beställt en ny nationella beredskaps- och handlingsplan för kärnkraftolyckor. I Halland och de andra två kärnkraftlänen är beredskapen god idag, men sämre i övriga Sverige.

Länstyrelsen i Halland, tillsammans med kollegor från Upplands och Kalmar län ska  tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd börja arbetet med att ta fram en nationell plan för kärnkraftberedskap.

– Haveriet i Fukushima visar att den här sortens olycka inte bara är lokal eller regional, utan nationell och internationell, säger Kenneth Mattson, ansvarig för strålskyddsberedskap i Halland.

Och också i kärnkraftlänen kan det fortfarande bli bättre, säger Kenneth Mattson:

– Det finns alltid möjlighet att bli bättre med till exempel stabsmetodik och att vi pratar samma språk om vi ska agera tillsammans, som är viktigt.

– Jag skulle vilja lyfta fram, vad jag anser för Hallands del är en rätt svår uppgift, och det är utrymning. I den inre beredskapszonen bor ungefär 20.000 människor och att hantera dessa vid en olycka blir en mangrann uppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".