Region Halland kritiseras för upphandling av läkemedel. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio

"Duger inte att skylla på varandra"

1:30 min

Landstingen och regionerna har det yttersta ansvaret, påpekar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i sin granskning av de allvarliga fel som uppstod när Apotekstjänst tog över dosläkemedlen.

– Det duger inte att man skyller på olika stödsystem eller andra system som det säger sig själv att man inte har kontroll över utan man har helt enkelt yttersta ansvaret för att den här verksamheten sköts på ett patientsäkert sätt, säger Gunnar Moa, avdelningschef på IVO:s avdelning sydväst som granskat tio regioner/landsting.

Förra året tog Apotekstjänst över dosmedicinerna, alltså färdigförpackade doser som framför allt går till äldreboenden. Redan från början blev det missar i utskicket av läkemedlen. Patienter riskerade att komma till allvarlig skada och hemvårdspersonalen fick lägga ner en massa arbete på att rätta till felen.

Region Halland måste nu svara på vilka åtgärder som görs för att undvika misstag i framtiden och IVO kräver också att en riskanalys görs inför upphandlingar.

Så här säger Gösta Bergenheim, ordförande i regionstyrelsen.

- I efterhand är det alltid lättare att vara klok än på förhand. Alla inblandade parter har säkert lärt sig ganska mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista