Camilla Tjernberg, utvecklare på Brottsförebyggande rådet i Kungsbacka, och Thomas Andersson, polisinspektör är på plats på båtmässan. Foto: Sveriges Radio

Stölder uppmärksammas på Båtmässa

1:38 min

Just nu är båtmässan i full gång i Göteborg. Från Kungsbacka är Camilla Tjernberg från Brottsförebyggande Rådet på plats för att informera om hur båtägare kan skydda sina båtar mot stölder som ökat de senaste åren.

I Halland sker de flesta båtmotorstölder i Kungsbacka enligt Camilla Tjernberg som jobbar på den lokala avdelningen av Brottsförebyggande rådet.

– I Halland så utmärker sig Kungsbacka negativt på det sättet att vi har haft fler båtmotorstölder än i övriga Halland, säger Camilla Tjernberg på Brottsförebyggande rådet.

Nu är hon på båtmässan i Göteborg som håller på till och med nästa vecka, och informerar om hur bårägare kan förebygga stölder av sina båtmotorer.

Tillsammans samverkar polisen och Kungsbacka kommun sedan i maj förra året i ett projekt som heter ”båtsamverkan”. Där informerar de båtägare som kan gå med i lokala grupper för att se efter sina egna och andras båtar.

En av poliserna som finns på plats på mässan är Thomas Andersson som är samordnare för båtsamverkan i Västra Götaland, men samarbetar även med polisen i Halland.

Enligt honom finns det enkla åtgärder för att öka säkerheten som båtägarna själva kan göra.

– Det första man får göra det är att att titta på sin båt och liksom för en stund bli en tjuv i tanken. Att tänka "var är den svagaste länken, vad kan jag försvåra?" Att skapa ljud och ljus och kanske energi. Det ska vara så svårt för tjuven att den ska välja "den här båten tar jag inte, eller motorn", säger Thomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista