Foto: AFP Photo/Antonin Thuillier/TT

Vera från Sotji: Bra med ryskt OS

8:18 min

Halmstadbon Vera Vesterberg växte upp i OS-staden Sotji. Hon har reagerat starkt på de bilder som visas från staden, men tycker samtidigt att det är bra att Ryssland har fått OS.

I och med att Ryssland nu har fått OS får landet en chans att diskutera mänskliga rättigheter, menar hon.

– Nu känner Ryssland att världen har ögat på dem, och viktiga frågor kommer upp, typ homosexualitet och arbetarnas villkor. De blir frön och kommer någonting bra av detta, förklarar Vera Vesterberg.

"För många av dem som faktiskt gör så att tävlingarna och spelen blir möjliga har OS faktiskt redan blivit en mardröm. Och hur det gick till har vi granskat i två program"

Uppdrag Gransknings reportage om de arbetare som hjälpt till att bygga upp OS i Sotji under usla förhållanden har väckt starka känslor.Det handlar om den dyraste Vinter-OS-satsningen någonsin med en beräknad kostnad på 51 miljarder dollar. Trots det har alltså många att de som jobbat med att bygga upp arenor inte fått betalt.

Vera Vestberg i Halmstad har levt i Sotji i mer än halva sitt liv och har släkt som bor kvar där.

– Jag blev djupt berörd och arg framför allt. Det är ju min stad och man vill visa det bästa. Jag blev själv berörd av hur människorna behandlas. Att de blir förnedrade, misshandlade och inte rättvist behandlade, säger Vera Vestberg.

Blev du förvånad av det du såg?

– Båda ja och nej. Det är ett ganska känt fenomen att Ryssland är ett korrumperat land och att det förekommer mutor.

– Jag blev förvånad över att en så stor händelse som förbereds under så många år, att inte Internationella olympsika kommittén hade mer koll på läget och andra människorrättsorganisationer. Men vad bra att det kommer upp till ytan, för Ryssland har alltid varit stängt.

Tror du att det kommer att visas några politiska manifestationer från idrottarnas sida?

– Jag hoppas! Jag hoppas! Det är en arena, inte bara för idrotten utan för demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista