Ringhals. Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Kärnkraftsberedskap

"Polisen klarar inte att utrymma vid kärnkraftsolycka"

Fd. beredskapspolis: "Det slukar resurser som dom inte har"
1:42 min

Om det skulle inträffa en allvarlig kärnkraftsolycka är det cirka 20 000 människor som behöver evakueras i närheten av Ringhals. Nu väcks frågan om polisen i Halland verkligen mäktar med den uppgiften.

– En sådan stor evakuering slukar resurser som polisen inte har. Eftersom jag då inte kan lita på min egen säkerhet eller min familjs säkerhet så är det naturligtvis oroande, säger den före detta beredskapspolisen, Mikael Juul-Sörensen.

Beredskapspolisen var en enhet inom den svenska polisen och bestod av civilanställda. Man arbetade inte med vanligt polisarbete utan kallades in som förstärkning vid större, allvarliga händelser. Hallandspolisen hade 50 beredskapspoliser till sitt förfogande innan man lade ner verksamheten 2012. Mikael Juul-Sörensen är tveksam om ens det hade räckt för att kunna evakuera såpass många människor.

Vem ska egentligen evakuera de 20.000 som bor i närheten av Ringhals? Någon hjälp från försvarsmakten eller hemvärnet, skulle inte vara aktuellt vid en kärnkraftsolycka, eftersom militären inte har befogenhet att utöva tvång mot civila. Och någon uppbackning från angränsande polismyndigheter tror inte Mikael Juul-Sörensen att hallandspolisen kan räkna med, eftersom att de kommer att ha fullt upp på sitt håll.

– Det kommer säkerligen uppstå oroligheter även i samhällen runt omkring, om det sker en såpass allvarlig olycka. Då får polisen totalt, det väldigt svårt att upprätthålla den ordning och säkerhet som de ansvarar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".