Sjöfartsverkets ny mobilapplikation finns nu tillgänglig för alla. Från början fanns den bara för Sjöfartsverkets egna lotsar. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio.

Följ stormar i realtid via mobilen

1:26 min

Sjöfartsverket lanserar en ny sorts vädertjänst för fritidsbåtar. Det är en mobilapplikation som visar bland annat våghöjd, sikt, vindstyrka och vindriktning.

Tjänsten som kallas för ViVa utvecklades från början som ett hjälpmedel för Sjöfartsverkets lotsar.

– Det är ett system som består av 90 stycken mätstationer runt kusten, där vi mäter vind- och vattenstånd, säger Lars Törnqvist som är ansvarig för ViVa-tjänsten på Sjöfartsverket.

Längs med hallandskusten finns det mätstationer i Halmstad, Falkenberg, Varberg och vid Ringhals. Det som är unikt för ViVa-tjänsten är att man kan följa väderförhållandena i nutid, mätstationerna uppdaterar nämligen sina värden var sjätte sekund.

– Om man har en hamn man ska lägga till vid med ett fartyg, då kan man i god tid innan se hur mycket det blåser i den hamnen. Det här systemet talar om vad det är för väder just nu, eller hur mycket det blåser just nu och vilket vattenstånd vi har i realtid. Det är det som är skillnaden, vill man se hur vädret är i morgon då är det ju SMHI som gör prognoser säger Lars Törnqvist på Sjöfartsverket.

ViVa-applikationen finns redan nu att ladda ner gratis för de vanligaste mobiltelefonerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista