1 av 2
I slutet av februari går Teresa Indebetou Band in i studion för att spela in ett helt instrumentalt album. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Pianisten Teresa Indebetou driver "Teresa Indebetou Band", som snart ska spela in deras tredje skiva. Bilden är beskuren. Foto: Privat

Teresa: kommunala musikskolan är livsviktig och borde bli obligatorisk

11 min

Gör den kommunala musikskolan obligatorisk för barn! Det menar pianisten Teresa Indebetou som är uppvuxen i Kungsbacka.

– Jag tycker alla barn skulle få gå i musikskolan, säger Teresa Indebetou. Det borde vara som en plikt eller rättighet, ett erbjudande för alla barn.

Teresa spelade piano väldigt tidigt, gick själv i kommunal musikskola när hon började fjärde klass och fortsatte sedan spela musik.

– Det finns så mycket som är bra med att spela musik. Det finns forskning på att inlärning stimuleras av musik. Det är ingen slump att många som spelar musik är bra i skolan, säger Teresa. Vidare så påverkar det välmåendet, så det finns ju många vinster.

Teresa Indebetou flyttade från Kungsbacka i de sena tonåren och bor numera på Hisingen i Göteborg. I slutet av februari går hon med sin trio Teresa Indebetou Band in i studion för att under ett par dagar spela in bandets tredje platta.
Trion har nu spelat ihop i sex år och hon menar att de bara blir bättre och bättre med åren.

– Jag blir på ett sätt mer kritisk, men samtidigt som jag blir mer kritisk blir jag bättre, säger hon. Och livserfarenheten lägger jag ju in i det jag gör så jag tycker jag blir bättre.

Det är ofta de som är unga och lovande som premieras och lyfts fram - hur tänker du kring det?

– Det finns en ungdoms-hajp som ibland kan vara lite överdriven. Man glömmer bort de andra. Det pratas mycket om att vara ung och lovande, men man kan ju vara medelålders och lovande tycker jag.

Men är det inte bra att man lyfter fram de som är unga och "på väg"?

– Absolut! Men man får heller inte glömma bort de som hållit på ett tag, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista