Foto: Sveriges Radio

Laholm ska bli tryggare

"Skapa en tryggare miljö"
1:37 min

Färre människor i Laholms kommun ska begå nya brott efter att de suttit av sin tid i fängelse. Det säger Kent Ahlin kriminalvårdschef efter att kriminalvården nu gått med i Laholms kommuns arbete med att minska antalet brott och skapa ett tryggare Laholm.

– Ska en person frias från anstalten då har denne möte med socialförvaltningen som gör upp en individuell handlingsplan som gör det möjligt för individen att komma till rätta i samhället. Vi har ett bra samarbete med arbetsförmedlingen, det finns handläggare från den myndigheten som jobbar nära oss, säger Kent Ahlin kriminalvårdschef i Laholms kommun.

Laholms kommun samarbetar med polisen och räddningstjänsten sedan 2012 efter en särskilt handligsplan där det i punkform står vad som ska göras för att brotten ska minskas i kommunen. Denna planen är uppdaterad nu inför 2014 och det nya är att kriminalvården har anslutit sig.

De ska se till att människor som sitter i fängelse får god kontakt med socialtjänsten och arbetsförmedlingen innan de kommer ut. Samtidigt ska inbrotten minskas genom att det bland annat finns fler nattvandrare och bättre utebelysning.

– Vi från kommunen har tillsammans med polisen tittat på vad som behövs göras för att skapa en tryggare miljö. Vi har ökat belysningen, rivit väggar, klippt buskage och med polisens hjälp diskuterat vad som krävs av oss som kommun för att de ska göra sitt arbete på ett bättre sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".