Marie Sjödén, avdelningschef Region Halland. Foto: Ann Jornéus

Språkstörda barn ska mötas bättre

1:36 min

Efter klagomål ska Region Halland se över sitt avtal med Hallands kommuner om hjälp till barn som är sena med talet. Barn med språkstörningar har kommit i kläm när dom börjar i förskolan.

Skolbarnen ska då inte behandlas av Regionens logopeder, utan ska i stället få språkträning av speciallärare.

Men den hjälpen räcker inte, anser många föräldrar, som vill behålla regionens logopedhjälp.

Marie Sjödén är avdelningschef för Region Hallands logopeder och hon har fått många påringningar från föräldrar och kommunansvariga.

– Jag har lyft frågan till de berörda instanser och påtalat vilka bekymmer som avtalet har medfört och vilka svårigheter det har givit oss i verksamheten, säger Marie Sjödén.

Region Halland och de halländska kommunerna träffade ett avtal 2012 om hur ansvaret för barn med språkstörningar skulle fördelas.

Avtalet innebär att barn med talsvårigheter ska lämna Region Hallands logopedverksamhet när de börjar i förskoleklass. Då överförs ansvaret i stället till skolhälsovården och skolans specialpedagoger.

Chefen för elevhälsan i Laholms kommun, Monica Williamsson, konstaterar att enskilda familjer i kommunen tar för givet att skolbarnen ska få fortsatt logopedbehandling. Men kommunens specialpedagoger ägnar sig inte åt behandling utan endast talträning. Dessutom har varken Laholms eller Hylte kommun någon logoped anställd.

– Det har varit rörigt, säger Monica Williamsson. Vi har sagt en sak till föräldrarna och så har Regionen sagt något annat och det är samma personer som vi har pratat med. För den enskilde blir det jätterörigt.

Marie Sjödén håller med om att det har blivit tokigt och svårt att tolka avtalet.

Jag har begärt att få ett förtydligande av avtalet, så att vi ska kunna möta de här barnen på ett bra sätt, så att det inte ska bli så att de faller emellan. Det behövs ett förtydligande om det är vi som ska ha ett förändrat uppdrag eller om kommunerna ska ha det, säger avdelningschefen för Region Hallands logopeder, Marie Sjödén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista