Under eftermiddagen fortsatte polisen att spärra av området. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio
Mordet i Andersberg

Misstänkta mördare släpptes i Tyskland

Arresteringsordern kom för sent
1:22 min

När de två bröder från Halmstad, som var misstänkta för mordet på en 25-åring på Andersberg i Halmstad i november, greps i Tyskland sex dagar efter mordet, fanns ännu ingen arresteringsorder utfärdad.

Den kom först dagen efter och då var bröderna redan släppta av tysk polis.

Att bröderna greps av den tyska polisen berodde på att dom saknade pass. Men när det stod klart att bröderna var svenska medborgare släppters dom. Dagen efter kom alltså arresteringsordern.

Innan en europeisk arresteringsorder kan utfärdas måste åklagare och polisen utredare ha samlat tillräckligt goda skäl för ett gripande för att få klartecken från domstolen. Och det tog ett antal dagar säger Lars Hamrén, chef för länskriminalens rotel för grova brott, och konstaterar att man hade lite otur där.

Det var den 11 november som 25-åringen mördades i stadsdelen Andersberg i Halmstad. 25-åringen, som arbetade i en närbutik, hittades död där och hade utsatts för kraftigt yttre våld. Misstankarna riktades snabbt mot ett brödrapar, en 17-åring och en 20-åring, som bodde på området men innan polisen hittade dom lämnade dom två landet.

Bröderna häktades i sin frånvaro och efter en vecka utfärdades arresteringsordern, då en dag för sent.

17-åringen greps i december i Kosovo och har begärts utlämnad. Något avtal om utlämning finns visserligen inte mellan Sverige och Kosovo, men Lars Hamrén hoppas att besked om en utlämning av 17-åringen kommer nu på fredag. 20-åringen är fortfarande på fri fot och gömmer sig troligtvis någonstan i Kosovo tror Lars Hamrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".