Polishelikopter över Ringals kärnkraftsverk Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen: Vi kommer att få de resurser vi behöver

"Vi har god hjälp från hemvärnet"
0:46 min

Polisen i Halland tycker inte att det finns någon anledning att vara orolig över deras möjligheter att kunna evakuera de boende runt Ringhals vid en kärnkraftsolycka.

För ett och ett halvt år sedan lades beredskapspolisen i Sverige ned efter ett regeringsbeslut. Hallandspolisen kunde tidigare kalla in förstärkning från 50 beredskapspoliser. Men att den möjligheten inte längre finns oroar inte Christer Nordh, en av poliserna i Halland som jobbar med kärnkraftsberedskap.

– Alltså, beredskapspolisen var väl en bra grej i sig. Men tyvärr fick vi i stort sett aldrig att använda dem. I Halland använde vi dem aldrig vad jag vet. Det är ju inget vi saknar så sett, eftersom vi aldrig har fått använda dem.

Tycker du att ni har resurser så att det räcker för att kunna evakuera, de som behöver evakueras?

– Vi får hjälp genom att ta kontakt med rikskriminalpolisen i Stockholm, som då kommer att tillhandahålla resurser från hela landet. Sen har vi hjälp från försvarsmakten. Om de leds av oss, så får de samma befogenheter som oss också. Så vi har god hjälp av hemvärnet, ett 100-tal är beredda att hjälpa oss på uppsamlingsplatser, på mottagningsplatser och liknande, säger Christer Nordh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".