Sven Nilsson, skogsstyrelsen. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio

Nya hot från granbarkborren

"Kan bli svårare angrepp nu "
1:46 min

Stormarna före jul välte massor av träd i de halländska skogarna. Och fällt virke öppnar för insektsangrepp, framför allt från granbarkborren. Det här är något som Skogsstyrelsen i Halland nu fruktar.

- Vi är oroliga för att det kan bli svårare angrepp nu än vad vi haft tidigare. De vindfällen som stormarna före jul orsakade måste tas om hand i tid. Annars är risken stor att det blir betydande barkborreangrepp, säger Sven Nilsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Halland.

Lagen säger att att det fällda virket ska vara omhändertaget och bortforslat ur skogen senast den sista juni. Men på många håll ligger träd illa till och är svåra att nå.

- Om det är så och det gäller gran så kan man försöka barka dem på plats, så att de blir otjänliga som insektsföda, menar Sven Nilsson. 

Angreppen från granbarkborren efter stormarna Gudrun och Sven på 00-talet hölls nere genom att skogsägarna var snabba med att ta hand om stormfällt virke. Men angrepp förekommer ändå.

- Vi har ju haft en del angrepp särskilt i de östra delarna. I Hylte kommun har det på en del fastigheter blivit betydande attacker, senast sommaren 2013. Då blev det akut utryckning efter omfattande angrepp, berättar Sven Nilsson.

Men de halländska skogsägarna är bra på att följa Skogsstyrelsens råd och anvisningar.

- Ja, de är duktiga och det är egentligen det som är grunden för att vi inte har mer problem, att skogsägarna får bort virket sanbbt. Då kan bemästra den här situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".