Ödman kommenterar förvaltningskritik

"Det här händer i kommuner som växer hastigt"
1:45 min

Efter den hårda kritiken som kom i utredningen av vad som har hänt på förvaltningen för teknik i Kungsbacka tror Per Ödman, moderat ordförande för kommunstyrelsen, att andra förvaltningar kommer att se över hur det ser ut där. Kritiken handlade ju bland annat om bristande ledarskap och att man inte följt politikens direktiv.

– Det är förvaltningschefen som begärt utredningen och vidtagit åtgärder så det är inget vi hanterar kommuncentralt, säger Per Ödman moderat ordförande i Kommunstyrelsen i Kungsbacka.

Utredningen kom till efter all kritik som varit i teknikförvaltningen, framför allt mot ledningen. I genomlysningen så ser man att teknikförvaltninen organisatoriskt och ledningsmässigt ligger sämre till än vad man först trodde. De skriver också att det inte är några nya eller okända problem utan att det har varit så en längre tid. Nu krävs det att man omedelbart ser över ledningen. Ett annat problem har varit att man inte följt politikens direktiv. 

– Det är ju nämndens direktiv och det är ju självklart att tjänstemännen ska följa det som nämnden beslutat.

Är detta ett problem som finns bara på teknikförvaltningen eller är det ett organisatoriskt problem i kommunen?

– Jag tror inte det är ett organisatoriskt problem utan det här händer i kommuner som växer hastigt, säger Per Ödman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".