Stefan Rupert, arkitekt och Anna Manteus, inredningsarkitekt glada för sitt pris. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Villa vann arkitektpris

1:27 min

Det blev en villa i Västra Hagen i Kungsbacka som rodde hem arkitekturpriset som kommunen delar ut varje år. Motiveringen handlade mycket om hur fint huset passade in i omgivningen, bland annat sa juryn att "det enkla blir funktionella och det rymmer såväl god arkitektur som anpassning till platsen"

Det var en lyrisk jury och så klart också glada prisvinnare. Inredningsarkitekten Anna Manteus och arkitekt Stefan Rupert var på plats för att ta emot priset.

– Det är ju en ära och att vi inte själva har nominerat utan att det är någon annan som har åkt förbi och tyckt att det är intressant, vi är glada, säger Stefan Rupert. 

Det är också just hur allt ifrån material till hur huset är uppbyggt är tänkt utifrån omgivningen som gör det speciellt säger Anna Manteus.

– Det smälter in så bra i naturen, Det är mycket klippor och ganska kal natur, därför tycker jag det är viktigt att ett hus smälter in ordentligt och inte gör ett brott mot det landskapet som finns, säger Anna Manteus. 

Inredningsarkitekten Anna Manteus bor själv i 2013 års bästa ritade och byggda hus i Kungsbacka.

Tänker du på morgonen att hur fint här är? 

– Jag tänker på vyerna ut genom fönstrena att det är fint med havsutsikt, men det som jag främst tänker på är, wow vad smidigt det här går, vad bra att vi la just detta här och vad bra att det här finns där det finns för det blir så mycket lättare, säger Anna Manteus, inredningsarkitekt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista