Brist på flyktingboende i Kungsbacka

"Sopar kommunen på möjligheter"
1:33 min

Hittills har Kungsbacka varit bland de sämsta kommunerna i landet på att ta emot flyktingar. Men nu ska Kungsbacka skaka fram tolv platser åt ensamkommande flyktingbarn  - det är fyra gånger så många som före årsskiftet.

– Hela kommunen jobbar som bara den för att hitta lösningar, säger Mia Sjödahl, förvaltningschef för individ-och familjeomsorgen i Kungsbacka.

Kungsbacka ska bygga egna boenden men fram till de står klara är det akutlösningar som gäller. Det kan handla om vandrarhem och pensionat alternativt att köpa platser på annan ort, enligt Mia Sjödahl.

Finns det ett motstånd mot flyktingar i Kungsbacka?

 --Jag har inte upplevt det jättemycket. Men när flyktingboendet på Fyrtornet skulle öppna hade vi ganska mycket kontakt med en del invånare som var väldigt oroliga inför detta. Men det finns också motkrafter till de som är motståndare. De är starka också och det finns en god vilja hos många att vilja göra nytta för de här barnen, säger Mia Sjödahl. 

Att ta emot ensamkommande flyktingbarn är inte längre frivilligt för kommunerna. I år ska Halland ta fram 57 platser för ensamkommande flyktingbarn och det är mer än tre gånger så många jämfört med 2013.

Tre av sex kommuner i Halland har fått förslag från Länsstyrelsen om hur många platser de ställa upp med. I Kungsbacka, Varberg och Laholm ska det finnas plats för 25 ensamkommande flyktingbarn rullande över året.

Då återstår 32 platser som ska gå till Halmstad, Hylte och Falkenberg.

Fakta: Så många platser till ensamkommande barn behövs i Halland

Sedan årsskiftet är det inte längre frivilligt för kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Hallands sex kommuner ska erbjuda totalt 57 platser åt ensamkommande flyktingsbarn. Det är Länsstyrelsen som förhandlar och bestämmer hur platserna ska fördelas över kommunerna. Främsta kriteriet för hur många platser en kommun ska ha är folkmängden. 

Antal platser 2014 (antal platser 2013)

Kungsbacka: 12 (3)

Varberg: 6 (3)

Laholm: 7 (3)

Halmstad, Hylte och Falkenberg har inte fått något förslag från Länsstyrelsen ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".