Socialdemokraterna bjuder nu in till samtal om skolan. Foto: Sveriges Radio

Mindre pengar hotar Hyltes skolor

1:54 min

Besparingar i Hyltes skolbudget kan slå hårt mot skolorna i Torup och Örnaskolan i Hyltebruk. För att om möjligt få beslut över partigränserna och få så skonsamma och långsiktiga lösningar som möjligt bjuder socialdemokraterna nu in de andra partierna i Hylte till samtal.

– Vi tycker att skolan i Hylte är så viktig att vi inte ska bråka eller slåss eller debattera skolan nu. När vi får beskrivningar från våra skolor om negativa konsekvenser av besparingarna tycker jag att vi alla politiker har ett ansvar att göra gemensam sak för att fixa skolan helt enkelt, säger Ronny Löfquist, socialdemokratiskt oppositionsråd i Hylte.

Men hade ni inte kunnat vinna röster och väljare genom att ta strid för skolan i valrörelsen?

– Röster och strid har sin tid, men vi fär ändå tänka på att det är vara barn vi diskuterar och pratar om, deras förutsättninga. Då tycker jag att vi ska lägga politik och polemik åt sidan. Just nu i alla fall, säger Ronny Löfquist.

Rektorerna på skolorna i Torup och Örnaskolan i Hyltebruk har räknat på konsekvenserna om det största besparingskravet går igenom. Då handlar det om mer än tio tjänster som försvinner totalt. Värst drabbat skulle enligt analyserna vara Torups skola som skulle få göra sig av med fem och en halv tjänst.

Mickael Falk, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, menar att så blir det inte.
– Det värsta scenariot i någon utav de här konsekvensbeskrivningarna är att man tänker att man har förändringar från första januari som ska genomföras bara från augusti. Så kan man inte hantera verksamheten.

Vidare menar Mikael Falk att inget beslut är ännu fattat och förvaltningen jobbar fortfarande med att reda ut vilka alternativ som finns. Konsekvensanalyserna ska snarare ses som ett beslutsunderlag.
– Så att vi kan fatta rätt beslut i slutändan, säger Mikael Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista