Fr v Mikael Kulanko och Susanne Spector, Svenskt Näringsliv och Erling Gunnesson, VD Dormer Tools. foto: Göran Frost/SR Halland

Dämpad optimism hos de halländska företagen

2:52 min

De halländska företagen sprudlar inte av framtidsoptimism, även om det finns vissa tecken på ljusning det närmaste halvåret. Trots att problemet är känt sen länge har det blivit svårare att hitta kompetent arbetskraft tycker företagen i Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer.

Halland intar en mitt-i-position, eller mellanmjölksläge som Mikael Kulanko vid Svenskt näringsliv i Halland kallar det, i konjunkturprognosen för det kommande halvåret.

– Tidigare sjönk inte Halland ner så djupt i konjunktursvackorna, men där börjar Halland nu likna Sverige i övrigt, säger Mikael Kulanko vid Svenskt Näringsliv i Halland.

Det finns en viss återhämtning, främst tack vare hushållen och starkare global ekonomi. Men det är inte lönsamt att investera tycker många företag, och även om sysselsättningen ökat i landet så har det också blivit fler som vill arbeta och det göra att arbetslösheten ligger kvar på dryga 7 procent enligt Svenskt näringsliv.

Rapporten talar om ökade svårigheter att hitta rätt kompetens för de lediga arbetena. Men arbetsgivarna har också alltmer börjat granska inte bara yrkeskompetens utan också den arbetssökandes sjukbild och eventuella missbruksprobem.

– Man har ett ansvar för en sjuklöneperiod och det finns en del hälsoaspekter, och därigenom har man blivit lite mer undersökande, enligt Mikael Kulanko.

Det talas om en försiktig optimism både för Sverige och Halland. Björn Alvengrip, VD för Hallands hamnar är lite mer optimistik, särkilt för området runt Varberg:

– Bland de större kunderna i Varberg hamn har vi Södra och Derome och de har gjort och kommer att göra stora investeringar och det finns anledning att vara väldigt positiv om framtiden, säger Björn Alvengrip VD för Hallands hamnar.

Också Dormer Tools har möjlighet idag att investera, trots press för att minska kostnaderna, och beskedet från Sandvikkoncernen, som Dormer Tools ingår i, för några dagar sedan om nerläggning i Gävle, verkar inte beröra halmstadanläggningen:

– Vi hoppas att vi inte ska bli påverade på det sättet här i Halmstad. Det finns inga garantier, men vi jobbar på att ha en kostnadsutveckling som gör att vi kommer att vara en intressant produktionsenhet också för framtiden, säger VD Erling Gunnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista