Operaimprovisatörerna på Nissanscenen. Foto: Ann Jornéus

Kammarmusik ska locka unga

"Man måste vända sig direkt till unga"
1:45 min

Nu vill Region Halland och Halmstads Kommun väcka nyfikenheten på den klassiska musiken och för att locka en ny och yngre publik. I programserien Storm vill man tillsammans med Hallands Konstmuseum ge publiken klassisk kammarmusik på nya platser och i ett annat format.

Programserien Storm ska bjuda till en oväntad kammarmusikalisk resa, med både etablerade artister och unga förband.

Sex onsdagar under 2014 hålls en gratis lunchkonsert på Stadsbiblioteket och en längre föreställning på Hallands konstmuseum på kvällen.

Vi premiären på onsdagen framträdde Operaimprovisatörerna, med tre sångare och en pianist som improviserade kring det publikens uppslag.

Maria Lennartsson kommunens uppdrag att sprida årets kammarmusikaliska program, bland annat till skolelever, för att locka den unga publiken till kammarkonserterna.

– Det ska inte vara det första man tänker på när man hör ordet kammarmusik, utan många olika former. Vi vill göra det intressant med kammarmusik ur flera aspekter, till exempel improvisation, vilket kan tilltala unga, säger hon.

– Man måste vända sig direkt till unga, eftersom många inte ens känner till att konserterna finns, säger Maria Lennartsson. Dessutom ingår alltid en ung akt, som fungerar som förband till huvudakten, för att man ska kunna känna igen sig och bli inspirerad av andra i samma ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".