Psykiatrin ser över stödet till anhöriga

Psykiatrin i Region Halland ska se över om de ska arbeta annorlunda med anhöriga till personer som tagit livet av sig. Det är efter det att P4 Halland tidigare i veckan uppmärksammade att många föräldrar till personer som tagit självmord önskar att vården tar kontakt med dem - som regionen nu ser över sina rutiner.

– Det är viktig forskning, det är bra att det kommer fram att anhöriga har det behovet. Vi bör ju jobba för att möta upp där och ändra våra rutiner, säger Katarina Dalbjörn, psykolog och samordnare för suicidprevention i Region Halland

Det handlar om ny forskning från Karolinska där man har intervjuat över 600 föräldrar till personer som har tagit sina liv. Forskningne visar att många föräldrar mår dåligt flera år efter självmordet och nästan alla, 96 procent, hade velat att vården tog kontakt med dem. Man orkar nämligen inte ta kontakt med vården själv.

 

Zandra Johansson förlorade sin son och hon hade önskat att vården alltid tog kontakt med anhöriga. 

– Det är ganska skönt att någon tänker på en och ser en och uppmärksammar och frågar. Det är aldrig farligt att fråga, det är bara bra och man kan aldrig få något mer än ett nej, sa Zandra Johansson i P4 Halland tidigare i veckan.

Psykiatrin i Halland har krisstöd för anhöriga, men det är bara om man har kontakt med psykiatrin sen tidigare eller om man själv tar kontakt med psykiatrin.

– Men vi har tyvärr inga rutiner kring uppsökande, säger Katarina Dalbjörn, samordnare för suicidprevention. 

Tyvärr säger du? 

– Ja, utifrån den här forskningen som kommit fram. Det verkar ju rimligt att det finns. 

Nu ska psykiatrin diskutera om man kan ändra de riktlinjer som finns idag, men om det verkligen blir så eller när psykiatrin skulle kunna börja att själva ta kontakt med anhöriga till människor som tagit sitt liv kan inte Katarina Dalbjörn säga idag.

– Jag vet inte, jag kan inte säga säkert men jag hoppas och tror att det är något vi kommer att jobba med, säger Katarina Dalbjörn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista