Foto: SR Halland.
E6-an i södra Halland

Förvirring kring högsta hastighet

1:33 min

Det står 120 km på hastighetsskyltarna på E6-an mellan Skottorp och Heberg och kör du inte fortare än så får du inte böter. Och inga böter gäller även om du kör fortare än vad ljusskyltarna med variabla hastigheter visar, eftersom en trafikföreskrift för sträckan upphört att gälla.

- Först och främst så är det inte fri fart på motorvägen, utan när en föreskrift upphör att gälla går det över till en bashastighet och på motorväg är det 110, säger Niko Kapsimalis, trafikingenjör på Trafikverket.

Men det står 120 km på de rödgula hastighetsskyltarna på sträckan.

- Skyltarna står kvar och eftersom de gör det har vi sagt att det fungerar att köra upp till 120, trots att själva regeln egentligen bara medger 110, säger Niko Kapsimalis.

Håller då polisen med om detta eller kan en bilist få böter om hen kör fortare än 110 men inte över 120?

- Vi har förankrat det här hos trafikpoliscehfen i Halland och det som står på skyltarna, alltså 120, är det som gäller, menar Niko Kapsimalis.

Både logiskt och ologiskt det här alltså. Ologiskt att man får köra fortare än bashastigheten 110, den som egentligen gäller. Men logiskt att man får köra så fort som skyltarna säger, det vill säga 120. Eftersom den gamla föreskriften om variabla hastigheter upp till max 120 upphörde att gälla vid årsskiftet och det cirka tre månader innan en ny och likadan föreskrift kommer har det blivit så här.

Så Niko Kapsimalis förstår att bilisterna blir förvirrade:

- Absolut, det kan jag förstå. Men Trafikverkets inriktning är ändå att vi ska ha kvar de variabla hastighetstavlorna lysande nu när det är vinter och dåligt väglag.

Det innebär att kör man fortare än vad som står på ljustavlan, 80 eller 100 på grund av dåligt väder till exempel, då riskerar du dig själv och dina medtrafikanter, men man riskerar inte att bli bötfälld?

- Det stämmer bra det, säger Niko Kapsimalis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista