Jan Österdahl moderat och ordförande i nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning i Kungsbacka. Foto: Sveriges Radio

Kommunbidrag till lärlingsutbildning utnyttjas inte

1:30 min

Flera halländska kommuner måste lämna tillbaka tillsammans drygt 4 miljoner kronor till staten. Det är pengar som skulle ha använts till lärlingsutbildningar för arbetslösa vuxna förra året.

 Kungsbacka är en av kommunerna som måste lämna tillbaka pengar närmare en och en halv miljon kronor, vilket är mer än hälften av det de sökte och fick.

– Kommunen har helt enkelt inte lyckats rekrytera lika många lärlingar som man önskat, säger Jan Österdahl som är moderat och ordförande i nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning i Kungsbacka.

– Vi har haft 78 intressenter varav 26 har startat sin utbildning. Men man måste ju dimensionera sig för det stora flödet eftersom vi inte vet hur många som hoppar av.

I Kungsbacka har det varit svårt att få folk att först hoppa på och sen slutföra själva lärlingsutbildningen. Kommunen räknade helt enkelt med att fler arbetslösa skulle använda sig av den här utbildningsformen som regeringen satsat på för att få arbetslösa i jobb i kommunerna.

Men Jan Österdahl nämner studielån istället för andra bidrag och den tuffa utbildningsformen som kräver stort engagemang som bidragande orsaker till bristen på villiga lärlingar.

– Men samtidigt vill vi ha en organisation så att vi klarar av alla som är intresserade och motiverade att gå den här utbildningen för den leder ju till jobb. Och jobb är ju jätteviktigt, fortsätter han.

– Det fnns mycket att göra för att utveckla det. Lärlingsutbildningen är  ju bara några år gammal så det finns mycket att lära.

Kungsbacka sökte tillsammans med Falkenberg, Laholm och Varberg drygt nio miljoner kronor i statsbidrag för lärlingsutbildningar för vuxna förra året. Av dem ska nu över fyra miljoner kronor betalas tillbaka. Kungsbacka sökte drygt två och en miljon kronor och ska betala tillbaka närmare en och en halv miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista