Maria Persson och Christer Corin är lärare på Hagaskolan i Varberg, de är glada över att debatten angående kommunal eller statlig skola dragit igång. Foto: Sveriges Radio

"Jag var emot kommunaliseringen från början"

1:28 min

Idag presenterades en utredning om kommunaliseringen av skolan gjord för regeringen. Utredningen visar att kommunaliseringen har bidragit till att skolreslutaten i skolan har försämrats.

Läraren Christer Corin på Hagaskolan i Varberg är glad över att debatten om statlig eller kommunal skola dragits igång igen och hoppas på en statlig skola.

– Tidigare var det undervisningen som var det viktiga, inte byråkratin, säger han.. 

För 25 år sen gick skolan från att vara statlig till att bli kommunal. Några år innan reformen började matte-, NO- och teknikläraren Christer Corin jobba som lärare.

– Jag var emot kommunaliseringen från början. Allt som vi trodde skulle hända, har hänt, säger han och berättar bland annat om att han anser att den politiska styrningen blivit godtycklig.

Den utredning som professor Leif Lewin presenterade idag visar att kommunaliseringen av skolan har bidragit till sämre skolresultat. Det går däremot inte att säga hur stor betydelse den har haft eller var skolan skulle ha varit om den hade fortsatt vara statlig.

Men Maria Persson, SO-lärare, på Hagaskolan saknar idag tydliga riktlinjer från huvudmannen och hoppas även hon på att debatten som nu blossat leder till förstatligande av skolan.

– Jag ser det som en större garant för likvärdigheten inom skolorna i Sverige, säger hon.

Tror du att det blir någon ändring?

– Ja, som det verkar nu är det ju allt fler partier från de olika blocken som tar till sig frågan och diskuterar den. Tidigare har det inte ens funnits en debatt kring den. Sen om det bara är valfläsk är en helt annan sak, men då kanske det blir nåt bra av det i alla fall, fortsätter SO-läraren Maria Persson. 

Samira Othman
samira.othman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista