Foto: Anders Wiklund/Scanpix

VA-chefen inte orolig för brandskum i vattnet

1:00 min

Livsmedelsverket vill veta i vilka svenska vattentäkter det finns högfluorerade ämnen i dricksvattnet, detta sedan höga halter uppmätts nära Blekinge flygflottilj. I Halmstad är vattentäkten i Mickedala påverkad men situationen anses under kontroll.

Livsmedelsverket vill att alla vattenverk i Sverige snabbt ska ta reda på om det finns högflurorerade ämnen i dricksvattnet, ämnen som kopplas till brandskum på flygplatser. Detta sedan ovanligt höga halter uppmätts nära Blekinge flygflottilj.

I Halmstad har ämnena tidigare hittats i vattentäkten i Mickedala som ligger nära försvarets anläggningar. Men vattnet är inte farligt att dricka, säger Mattias Leijon på Laholmsbuktens VA:

– För kunderna är det inga som helst problem, säger Leijon.

Brandskum som innehåller ämnet PFOS är kanske det mest kända exemplet på sådana här högfluorerade ämnen. PFOS användes bland annat på flygplatser fram till för cirka tio år sedan men är nu förbjudet.

Om man dricker förorenat vatten under lång tid kan det påverka levern, reproduktionen och immunförsvaret.

I Mickedala tar ett kolfilter hand om det mesta av de här ämnena, och där mäts också halterna regelbundet. Däremot ser inte Mattias Leijon något skäl att mäta på andra vattenverk just nu.

– Vi är säkra på att ingen av våra övriga vattentäkter är påverkade av den här problematiken i dagsläget. Sedan måste vi förstås följa utvecklingen om det kommer nya fakta, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista