1 av 2
Rut på Lindgårdens äldreboende är en av de som inte kan följa OS. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jessica Gow/TT

Äldre får inte se på OS: "Heligt förbaskad"

2:07 min

Många äldre i Halland kan inte titta på OS nu när det visas på Viasats kanaler.

En rundringning som P4 Halland har gjort visar att det bara är i Kungsbacka och Laholm där nästan alla äldreboenden har trean och tian – i de andra kommunerna måste de boende själva köpa till en box för att kunna se OS.

På Lindgårdens äldreboende i Varberg har man funderat på att skaffa en box till det allmänna sällskapsrummet. Men det är nu kan man inte se på OS och Erkki Bruce är en av de som hade velat följa tävlingarna.

– Jag är heligt förbaskad att de kan göra så mot oss som är riktigt idrottsintresserade och inte får se den finaste händelsen i idrottsvärlden, säger Erkki Bruce.

Han sitter på sitt rum och löser korsord och samtidigt i Sotji möter damernas curlinglandslag Storbritannien, men det kan Erkki varken se på TV eller lyssna på radion – för han hör så pass dåligt. Och eftersom äldreboendet inte har trean är det enda alternativet att betala för att få en egen box på rummet.

– Nej, jag vill inte betala det priset som är. Det är ett hån mot svenska folket att inte får se på det, både sommar och vinter, säger Erkki Bruce. 

I en rundringning som P4 Halland har gjort visar att de allra flesta som bor på äldreboenden i Halland antingen måste betala för en egen box eller vara utan OS i år.

Det är bara i Laholm och i Kungsbacka som nästan alla äldreboenden har trean som huvudsändningarna från OS går i. I de andra är det grundutbudet alltså ettan, tvåan eller fyran som gäller eller att skaffa en egen box. Ulf Martinsson är enhetschef på Lindgården och han tycker också att de borde kunna se på OS.

– Det är synd tycker jag att sändningarna går på de kanalerna, så att inte alla kan titta på det, det borde de få möjlighet att göra, men vi tänker jobba med frågan för att man ska kunna se på andra kanaler här. 

Tror du att ni kommer att kunna lösa det under OS i år? 

– Nej det tror jag inte, men till nästa gång, säger Ulf Martinsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista