Hyltepolitiker svänger om rapport

1:45 min

Först påstod ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hylte, Tommy Edenholm från partiet Kommunens Väl att han inte fått ta del av konsekvensbeskrivningarna för skolorna som kommunen som beställt. Men sedan medger han att han har sett dem.

– Vi har inte fått ta del av konsekvensbeskrivningen, inte fått en möjlighet att i demokratisk ordning behandla konsekvensbeskrivningen, sa Tommy Edenholm när han intervjuades av Radio Halland den 6 februari i år.

Barn- och ungdomsnämnden i Hylte, där Tommy Edenholm från Kommunens Väl är ordförande, bestämde att konsekvensbeskrivningarna skulle tas fram vid ett möte i december förra året.

Rapporten, som talar om nedskärningar för Torupskolan, var klar och skickades till Tommy Edenholm den 22 januari.

Arbetsutskottet hade möte en vecka senare, men varken Tommy Edenholm eller någon annan tog upp rapporten. Ingen av socialdemokraterna som sitter i utskottet var närvarande på mötet.

Den 3 februari kom konsekvensbeskrivningen för Örnaskolan. Även den visar att det kan krävas nerskärningar i personal.

Två dagar senare skickar socialdemokraterna i Hylte ut en inbjudan till alla partier att samlas på ett möte för att gemensamt diskutera skolornas situation efter att båda konsekvensrapporterna kommit. Dagen efter säger Tommy Edenholm till Radio Halland att han inte fått chans att ta del av rapporterna, trots att han enligt mailen vi tagit del av har fått dem den 22 januari och den 3 februari.

När vi nu pratar med honom igen, säger han att han hade sett dem.

– Jo, men vi hade inte hunnit att bereda dem så att vi kunde ta tag i det egentligen. Sen har vi ju inte hunnit hantera det i arbetsutskottet, säger Tommy Edenholm.

Varför hann ni inte hantera det i arbetsutskottet när ni hade haft den i en vecka?


– Det kan inte jag svara på egentligen, det blev inte så.

Men det är väl skillnad att säga att man inte fått chans att ta del av material, jämfört med att man inte hunnit bearbeta det?

– När det inte var med i arbetsutskottets utskick och inte med under mötet så räknade jag med att det här, precis som vi har gjort tidigare år, att det kommer att tas upp framöver, säger Tommy Edenholm.

Vad har hänt?

December 2013

Barn- och ungdomsnämnden i Hylte bestämmer på ett möte att det behövs konsekvensbeskrivningar över hur situationen för Torups skola och Örnaskolan ser ut. Skolorna har länge haft problem med ekonomin och mer pengar behövs.

22 Januari 2014

Konsekvensbeskrivningen för Torups skola är färdig och visar ett underskott. Flera i personalen på skolan kan bli tvungna att sluta.

Konsekvensbeskrivningen skickas till ordförande i barn-och ungsdomsnämnden Tommy Edenhom (KV),  och vice ordförande Magnus Rasmusson (S).

29 Januari 2014

Barn-och ungdomsnämndens arbetsutskott har möte, men konsekvensbeskrivningen för Torups skola står inte med på dagordningen.

3 Februari 2014

Konsekvensbeskrivningen för Örnaskolan är klar och skickas bland annat till ordförande och vice ordförande i barn-och ungdomsnämnden. Även situationen på Örnaskolan pekar på underskott och här kan också personal bli tvungen att sägas upp på grund av att det fattas pengar.

5 Februari 2014

Socialdemokraterna bjuder in till en pressträff där de berättar att de skickat ut en inbjudan till samtliga partier om att samarbeta för att se över situationen i skolorna.

6 Februari 2014

Tommy Edenholm, ordförande i barn-och ungdomsnämnden säger i en intervju med Radio Halland att Socialdemokraterna stör den politiska processen genom inbjudan till de andra partierna. Tommy Edenholm menar att han inte fått chansen att ta del av konsekvensbeskrivningarna och att de inte haft möjlighet att först hantera ärendet.

12 Februari

Barn- och ungdomsnämnden kommer att ha möte under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista