1 av 2
Najaden. Arkivfoto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
2 av 2
Lasse Ohlsson från Najadens vänner. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio

Meningarna går isär om Najadens framtid

Lasse Ohlsson sörjer Najaden
3:34 min

Ordföranden för Najadens vänner gör en halv tumme upp för att 1800-talsfartyget säljs till en förening i Norge för 300.000 kronor. Det gör inte Lasse Ohlsson från samma förening. Han är ordentlig arg.

 – Egentligen skulle jag gratulera Norge till en vinstlott - men att vi har dragit en nitlott har jag svårt att smälta, säger Lasse Ohlsson.

 – Det finns en stor opinion mot att hon ska gå väck. De som har hört av sig har varit riktigt jädra förbaskade, fortsätter han.

Föreningen har jobbat länge för att skeppet ska bli i segelbart skick igen, och har legat på under den senaste tiden för att Najaden ska bli kvar i Halmstad och rustas upp ordentligt.

Under 2013 bildades dessutom en stiftelse som jobbade för att kunna ta över skeppet och samla ihop pengar från näringslivet för att kunna renovera skeppet i egen regi. De lade också ett bud på skeppet, men det var alltså den norska Sejlskuteföreningen öst i Viken i Fredrikstad som gick segrande ur budgivningen. Och de tänker renovera skeppet så att det ska bli i segelbart skick.

John Sjölin som är ordförande i föreningen Najadens vänner håller inte med Lasse Ohlsson. Besutet är inte det bästa men ändå bra, säger han.

– Äntligen har Najaden fått ett nytt hem, dessutom i en nation som vet hur man ska förvalta i ett maritimt arv, säger han.

– Helst skulle jag vilja haft den kvar i Sverige såklart. Men många önskar ju en seglande Najaden, och det kan komma till skott nu, så det kan nog bli bra, säger John Sjölin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".