1 av 4
Jenny Wiede var på väg för att skicka ett paket till sin dotter. Foto: Karin Ingströmer/Sveriges Radio
2 av 4
Hemköp och Åhléns har fått stänga ner på grund av asbest. Foto. Karin Ingströmer/Sveriges Radui
3 av 4
Foto. Karin Ingströmer/Sveriges Radui
4 av 4
Gabriella Olsson kunde inte hämta ut sitt paket. Foto: Karin Ingströmer/Sverige Radio

Hemköp och Åhléns stängs av asbest

1:14 min

Såväl Hemköp som Åhléns i Halmstad har fått stänga ner på grund av för höga nivåer av asbest. Utanför Hemköp samlas kunder på väg för att handla och hämta eller lämna paket.

Åhléns och Hemköp i Halmstad stänger på obestämd framtid efter att man funnit asbestdamm med asbest i butikslokalena vid en provtagning i måndags. Hemköp fick beskedet om de förhöjda asbestnivåerna sent i onsdags kväll av fastighetschefen.

– Då fattade vi beslutet att inte ens öppna i dag, säger Maria Nobel.

Förutom matbutik är även Hemköp postutlämning.

– Jag skulle ju skicka iväg en alla hjärtans dag-present till min dotter, eftersom det är i morgon, så jag blev lite ställd, säger Jenny Wiede.

Enligt Hemköps kommunikationschef Maria Nobel är det mest akuta problemet de paket som finns redan finns i butiken. Ett av dem tillhör Gabriella Olsson. Via telefonnumret som hänger på dörren nås hon av postens kundtjänst.

Den post som finns på Hemköp kommer att hämtas under morgondagen och flyttas till Willys på Laholmsvägen som blir tillfälligt postombud.

Nu väntar Hemköp på information från fastighetsägaren. Kontrollerna av asbest har gjorts löpande, men det var inte förrän nu som det konstaterades att nivåerna var för höga.

– Är det asbest? Det är ju inte speciellt bra i en matvarubutik, säger Joakim som är en av kunderna som fick stanna i dörren.

Fastigheten håller på att renoveras sedan i våras och man visste att det fanns asbest i lokalerna som renoverades kring Åhléns. Dessa har också varit avspärrade. De anställda är arbetsbefriade tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista