Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Transporterna är fortfarande problemet

1:31 min

Halland är bättre än Sverige som helhet på att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Det visar de senaste siffrorna. Men transporterna är ett problem.

Utsläppen från transporter i och genom Halland var 2011 cirka 4 procent högre än det år man brukar jämföra med, 1990. Den kurvan steg brant fram till för cirka tio år sedan och har sjunkit lite sedan dess, men fortfarande är det en bit kvar till 1990 års nivå.

Däremot har de totala utsläppen av växthusgaser (från transporter, energiförsörjning, jordbruk, industrier med mera) i Halland minskat med 21 procent från 1990 till 2011. Det är bättre än riksgenomsnittet.

– Det är framför allt de tunga transporterna som är boven, och godsflödena i och genom Halland, säger Sofia Frisinger, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

– Det man kan styra över själv är hur man reser: att välja bort bilen och cykla, gå eller åka kollektivt. Transportbranschen skulle våga titta på att ta sina transporter via sjö eller järnväg i stället för lastbil.

Går det att få till en sådan förändring på frivillig väg?

– Nej, det måste till ekonomiska incitament för att de ska göra det valet, tror Sofia Frising.

Siffrorna från 2011 är de senaste som finns tillgängliga. När det gäller transporter utgår man från uppgifter om trafikmängd och tillämpar en särskild beräkningsmodell.

Andra växthusgaser har räknats om till koldioxid för att få jämförbara siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista