Centerpartiet lämnar kåkstaden efter 12 år

"Lärt oss otroligt mycket"
10 min

Centerorganisationerna i Hallands utvecklingsprojekt i Sydafrika har skapat minnen för livet.

Det handlar om ett utvecklingsprojekt i sydafrikanska kåkstaden Mbekweni där Centerorganisationerna i Halland, med stöd av biståndsorganisationen SIDA, i tolv år arbetet med en rad olika frågor som utbildning, utveckling av förskolor och hälsofrågor som förebyggande arbete mot hiv och aids.

– Vi har använt oss av ordet empowerment för att beskriva vad vi har arbetat med där nere. Det handlar mycket om att stärka människors självkänsla. Att bygga upp starka individer, så att de i sin tur kan stärka andra individer och sitt samhälle, säger Per Johansson som arbetet med ungdomar i projektet sedan 2006.

Ett sådant exempel som han själv lyfter fram handlar om en tjej som han kom i kontakt med genom projektet 2009. Hon hade blivit våldtagen och smittad av hiv.

– När man träffade henne såg man att livsgnistan var slut, den fanns inte i hennes ögon. Vi började jobba med henne i ungdomsprojektet och fick med henne på en del aktiviteter.

Ett år senare kom Per tillbaka till Mbekweni och fick ett annat intryck. Hon hade fått tillbaka glädjen och också startat ett nätverk för tjejer som blivit utsatta för våldtäkter och hjälper dem också i rättsprocesser.

– Det är ett tydligt exempel på hur man kan jobba genom att bygga upp människor. Hon är kanske en av de starkaste individerna i projektet just nu.

Birigitta Lindberg är projektledare och har jobbat med det sedan 2004.

– Vi har lärt oss otroligt mycket, det är en livsresa som man aldrig kommer att glömma. Det går inte att jämföra med hur vi har det i Sverige och jag har fått en uppskattning för hur vi har det här.

Men nu är projektet slut, kommer ni att kapa bandet helt?

– Jag tror att vi allihop har tänkt att vi ska åka tillbaka och vi har fortfarande kontakt med människor i Mbekweni via mail.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".