Jenny Nordberg, industridesigner foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Designmuseum ger nytt värde till skräpmöbler

"Se det oönskade som en resurs!"
2:22 min

Nu vill Falkenbergs Designmuseum förändra synen på ratade möbler. Under våren ska begagnade möbler och mattor få nya konstruktioner och ett högre värde av industridesignern Jenny Nordberg. Hon vill vrida på dagens konsumtionsmönster och diskutera hållbarhet.

Jenny Nordberg har sina rötter i Getinge, men bor numera i Malmö. Nu ska hon arbeta i utställningsrummets verkstad och publiken får följa omvandlingen av tingen.

– Det är inte skräp, det är bara saker som har hamnat på fel plats, men i annan form kan de få ett nytt värde, säger hon.

I utställningslokalen står gamla bord, stolar, hyllor, mattor och lampor  travade på varann. Föremålen kommer från Falkenbergsbor och second hand-butiker och bland annat syns ett massivt soffbord från 70-talet, i furu med svarvade ben.

Omkompositioner handlar utställningen om, menar Jenny Nordberg.

– Det skulle kunna bli ett nytt bord, en pall eller vad som helst. Den breda skivan är ju som ett skivmaterial man köper på brädgården.

Utställningen på Falkenbergs museum genomgår en process under tre månader. Först visas utgångsmaterialet i form av möbler och andra ting.

Under mars månad arbetar Jenny i utställningsrummet, som är utrustat som en verkstad, och får hjälp från sömmerskor och snickare på FAMI, kommunens arbetsmarknads- och introduktionsenhet.

När de rekonstruerade möblerna och föremålen är färdiga följer en fas då tingen ställs ut på museet.

Utställningen med möbelrekonstruktioner löper parallellt med visningen av den danske möbeldesignern Finn Juhls klassiker från 40- och 50-talet.

– Men 95 procent av dagens möbler är inte sådana som blir klassiker. Därför talar de här två utställningarna med varann från två skilda utgångspunkter, säger Jenny Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".