Polisen gör färre dna-tester på misstänkta

1:57 min

Polisen i Halland gjorde färre topsingar för att ta fram dna-profiler på misstänkta brottslingar förra året än under åren före.

 – Vi kan alldeles säkert topsa fler. Vi missar säkert en och annan, säger Tommy Nyman, informatör vid polisen i Halland.

Förra året topsades exakt 1066 misstänkta brottslingar i Halland. Under 2012 testades runt 600 fler - men det kan ha en orsak i att polisen gjorde dubbla provtagningar som ett led i en EU-anpassning.

Men också under 2011 gjordes fler topsningar än under 2013 - drygt 180 stycken. Där finns ingen egentlig förklaring till skillnaden.

Samtidigt tycker Tommy Nyman att Hallandspolisen byggt upp sådana rutiner under de senaste åren att förundersökningsledarna regelmässigt fattar beslut om topsning när det är befogat. 

För att det ska vara en poäng med att säkra dna-profiler från spår på brottsplatser måste ett stort antal misstänkta dna-undersökas. På så sätt ökar  chanserna att lösa fler brott.

I somras kunde en ung man gripas misstänkt för två brutala våldtäkter 2012, en i Kungsbacka och en i Göteborg. Mannen knöts till våldtäkterna efter att ha lämnat blodspår under ett inbrott i en bil i Vimmerby ett år senare.

I januari dömdes mannen till två och ett halvt års fängelse i tingsrätten.

 – Ett rätt futtigt brott i grunden som visade oss fram till grova brott. Det tycker vi är väldigt spännande, säger Tommy Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista