Regnbågsmässa i Martin Luthers kyrka på söndagen. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Regnbågsmässa i kyrkan

2:08 min

Nu är det är olympiska spel i Sotji och då passar Martin Luthers kyrka i Halmstad på att ha regnbågsmässa. Det handlar om att ta strid för homosexuellas rättigheter säger en av initiativtagarna Anna-Maria Carlwe, som är präst i Martin Luthers församling.  

– Vi vill visa vår solidaritet med regnbågsrörelsen som ju finns över hela världen. Nu är det ju tydligt under OS att många vill sprida det budskapet. 

Mässan kommer att vara en vanlig mässa men med ett anpassat budskap som handlar om frågorna. 

– Vi har en text om att Gud inte hatar någon, allt är Guds skapelse, älskat och behövt, säger Anna-Maria Carlwe.   

Varför är det viktigt att ni tar ställning? 

– Det är kyrkans plikt att ta ställning för utsatta människor och Ryssland är aktuellt med antigaylagarna, då tycker vi att det är viktigt att visa var vi står och hur vi tolkar detta. 

Under de olympiska spelen är det många runt om i världen som har tagit ställning och försökt visa Ryssland att antigaylagarna är fel, men alla inom kyrkan är inte överens. 

Jag tror fortfarande att många tänker att kyrkan och HBTQ-rättigheter inte går hand i hand, vad säger du om det? 

– Ja men så är det ju och där tycker man olika inom kyrkan. Det är ett stort land och kyrkan har högt i tak men vi som jobbar här vi tycker så här och då vill vi visa det och visa solidaritet, säger Anna-Maria Carlwe. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista