Linnea Henriksson uppträder på Idrottsgalan 2014. Foto: Maja Suslin/TT.

Linnea Henriksson sjunger om hemstaden

"Jag återvänder alltid på något sätt"
10 min

I dagarna släppte halmstadartisten Linnea Henriksson sitt andra album. Och hon gör en Håkan Hellström och besjunger sin hemstad - en plats som finns i hjärtat.

– Det är väl en klassiker - när man inte bor i sin hemstad så kommer man tillbaka och börjar se fina saker. Jag har lite distans till tonårsjaget nu, som var väldigt sökande. Nu är man lite tryggare i sig själv och kan gå runt på gatorna utan att se en massa minne flasha framför ögonen. Halmstad har en speciellt plats i hjärtat, säger Linnea Henriksson.

Tror du att du kommer återvända till stan sedan, när du är äldre och vill ha trygghet?

– Jag återvänder ju alltid på något sätt redan. Det kommer jag alltid göra, man behöver alltid en dos av Halmstad.

Själv växte hon upp på Rotorp i Halmstad, där lekplatsen var den självklara samlingspunkten.

– Där hängde alla ungarna i kvarteret, oavsett ålder. Det var alltifrån fyraåringar till sextonåringar som satt och skvallrade på gungställningarna. Det var en fin plats där man såg efter varandra.

På nya plattan, "Du söker bråk, jag kräver dans" finns bland annat låten "Halmstad" som är en hyllning till hemstaden, och till de som stannar kvar. Och nu uppmanar hon sina lyssnare att göra sina egna versioner av låten. Allt ifrån helt egna versioner till remixer.

– Jag tycker väldigt mycket om covers, eller tolkningar. Jag har själv upptäckt väldigt många favoritlåtar på det viset, genom covers. Ett bra sätt att börja lira är ju att spela covers, att inte behöva känna pressen att skriva låtar själv från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".