Foto: Pontus Lundahl/TT

Så håller vi plast borta från havet

7:05 min

En ung amerikan säger sig ha uppfunnit en maskin som kan rensa världshaven på allt flytande plastskräp på bara fem år. Men enligt Fredrik Norén, forskare i marin nedskräpning, är det viktigaste att skräpet aldrig ens hamnar i havet.

– Hade han kunnat använda sin uppfinningsrikedom till att göra en uppfinning som renade dagvatten, avloppsvatten eller direkt vid källorna så hade det varit mycket, mycket bättre, säger Fredrik Norén som är doktor i marinbiologi vid IVL Miljöinstitutet.

Plasten har blivit en av vår tids största miljöbovar och det finns inte längre en enda kvadratkilometer havsvatten fri från plastpartiklar. Världshaven har med andra ord förvandlats till gigantiska plastkyrkogårdar.

Men nu säger sig en 19-årig amerikansk uppfinnare ha kommit på ett sätt att rensa upp i världshaven och han inte bara säger att vi kan göra det, utan även att vi kan göra det på bara fem år. Han utvecklar nämligen en sorts självgående maskin som ska flyta runt på haven och samla in plastskräpet där.

Hur stort är det här problemet längs Hallandskusten?

– Som väl är så är det mycket bättre i Halland än vad det är norr om Göteborg i Bohuslän. Det mesta av skräpet som är i norra Bohuslän kommer från England, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Danmark. Sen förs skräpet med kraftiga strömmar och landar i Lysekil ungefär, säger Fredrik Norén.

– Men den strömmen når inte Halland och därför har vi mest skräp som kommer från mer lokala stadskällor i länet.

Klicka på ljudlänken för att höra hela intervjun!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista