Guitta Atallah Hajj, flyktingsamordnare. Foto: Sveriges Radio

Hallands kommuner långt ifrån mål för flyktingmottagning

1:39 min

Hallands kommuner kommer att ta emot fler flyktingar som har fått uppehållstillstånd än tidigare - men är fortfarande långt ifrån det antalet som är satt nationellt för Halland.

Även om Halland tar emot färre än vad som är sagt nationellt är det ett problem i hela landet säger Guitta Atallah Hajj som är integrationssamordnare för Länsstyrelsen i Halland.

– Om man jämför med andra län ligger vi inte så bra till, men vi gör så gott vi kan. Vi har också sett att det är en ökning i varje kommun, här i Halland gör alla kommuner så gott de kan för att ta det ansvaret som man behöver ta, säger Guitta Atallah Hajj. 

Länsstyrelsen kommer överens med alla kommuner om hur många flyktingar de ska ta emot, det är baserat bland annat på bostäder och jobb. Hallands länstal, som det heter, är strax över 600 flyktingar, men 2014 ser det ut som att kommunerna kommer att ta emot runt 300 stycken. 

– Vi kommer i alla fall komma upp lite högre antal än vad vi gjorde förra året, säger Guitta Atallah Hajj säger är största anledningen till att Halland inte tar emot fler är bostadsbristen.

Att Halland inte tar emot fler betyder att något annat län måste ta emot fler men än så länge i överenskommelserna för 2014 saknas det platser för 7000 personer i Sverige. 

Flyktingmottagande Halland 2014

Klara överenskommelser: 

Falkenberg: 55
Laholm: 35

Förslag: 

Halmstad: 80
Hylte: 43
Kungsbacka: 65

Förhandlar fortfarande med Varberg. 

Källa: Guitta Atallah Hajj, Länsstyrelsens integrationssamordnare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista