Joakim Freij och Veronika Oskarsson är syskon och har tillsammans gruppen Saudara djs som idag släpper en låt till deras bror Marcus minne. Foto: Sveriges Radio

Syskon hedrar sin bror med låt

Syskon hedrar sin bror med låt
11 min

För ett år sedan förlorade de sin bror i cancer och för att minnas honom och öka medvetenheten släpper de idag låten Ghost.

Syskonen Joakim Freij och Veronika Oskarsson från Halmstad har tillsammans gruppen Saurada djs. Saudara är indonesiska och betyder syskon. Men för ett år sedan förlorade gruppen sin äldste medlem när deras storebror Markus gick bort.

– Det är en tråkig dag och det vill vi förändra. Därför bestämde vi oss för att släppa en låt till förmån för organisationen Ung cancer och Tobias registret, säger Joakim Freij.

Markus hade en blodsjukdom och hade varit sjuk. Men 2011 på hösten blev han sämre och läkarna bestämde så småningom att  att han behövde en benmärgstransplantation.

– Först kollade man om jag eller Joakim kunde vara donatorer men det gick inte. Då sökte man efter en donator i Tobiasregistret och hittade en jättebra match. Innan det visste varken jag eller Joakim om att registret fanns. Så det gav nytt hopp för oss och kändes jättestort att man kunde hitta en donator trots allt, säger Veronika Oskarsson.

Markus blev först bättre men efter ett tag fick han ett virus som spred tumörer i kroppen och den 18 februari 2013 så orkade inte kroppen mer.

– Han är fortfarande storebror och finns med hela tiden. Men det är klart att man tänker på vad man och han och hans familj fick gå igonom och då vill man göra skillnad, man söker någon mening med det tragiska och det här låtsläppet skulle vara någonting i den vägen.

Intäkterna från låten, som de producerade tillsammans med Markus i sjukhussängen för att muntra upp honom, kommer att gå till Ung cancer. Samtidigt vill Joakim och Veronika också sprida kunskapen om att Tobias registret, som är Sveriges nationella stamcellsgivarregister, finns.

– Vi har satt ett inre mål om att få 100 personer att anmäla sig som frivilliga donatorer, säger Joakim Freij.

Låten som heter Ghost finns att köpa på Itunes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".