Hård kritik mot situation på IFO

En socialsekreterare i Kungsbacka kommun skriver i ett brev att hon av sin chef uppmanats att "ligga lågt" i ett ärende som gäller omhändertagande av barn. Nu har hon sagt upp sig från sitt jobb på Individ- och familjeomsorgen, IFO.

Bakgrunden är en flicka i Kungsbacka som omhändertogs enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga, 2012. Hon placerades på ett familjehem. Mamman har velat ha hem flickan igen enligt tidningen Norra Halland, men hon har under lång tid inte haft någon handläggare på kommunen att vända sig till. Att hon inte haft någon handläggare sen i höstas har också Lex-Sarahanmälts av en anställd på IFO.

Och det finns alltså mer kritik på IFO kring hur det här har hanterats. Socialsekreteraren som tidigare hade hand om ärendet med flickan har i ett brev till ansvariga skrivit att hennes närmaste chef uppmanat henne att citat "ligga lågt" när det gäller omhändertagandet.

Socialsekreteraren skriver i brevet att hon totalt förlorat förtroendet för sin närmaste chef och att det är omöjligt utifrån rättssäkerhet att utföra uppdraget under såna omständigheter

Mia Sjödahl, som är förvaltningschef på IFO säger att det är svårt att kommentera ärendet, men att man vidtagit akuta åtgärder som att ersätta socialsekreteraren som sagt upp sig.

När det gäller lex Sarah-anmälan som är gjord så ska kommunen nu utreda den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista