1 av 2
De befintliga bänkarna är prototyper gjorda av importerad kanadensisk ek. Foto: Maja Moberg
2 av 2
De aktuella ekarna på Bert-Ola och Cecilia Henryssons ägor i Veddige. Foto: Bert-Ola Henrysson

Bert-Ola skänker ekar till Varberg

"Det ska inte vara kanadensisk ek"
2:54 min

När ekskogsägaren Bert-Ola Henrysson hörde att prototyperna för strandpromenadens nya bänkar i Varberg var gjorda av kanadensisk ek hörde han av sig till kommunen.

– Jag tänkte att nä, det ska inte vara kanadensisk ek runt fästningen, det kändes inte bra. Och eftersom vi planerat att gallra vår fina ekkulle så passade det ju jättebra att ge ekar till kommunen, säger säger Bert-Ola Henrysson.

Han och hustrun Cecilia Henrysson bor i Veddige och är båda uppväxta i kommunen. Ekarna det handlar om har vuxit i Veddige under 200-300 år och har varit med ända sedan Varbergs fästning fortfarande användes i försvaret.

– Det gör det ju lite extra fräckt det här, faktiskt.

Paret Henrysson skänker ekarna på rot, vilket innebär att kommunen får stå för avverkning och transport till sågverk för uppsågning. Det innebär att träet bara blir marginellt billigare jämfört med om det skulle köpas direkt från ett sågverk.

Varför är det så viktigt att det är lokala ekar?

– Personligen tycker jag att det känns helt rätt att sitta på lokala ekar runt en sådan gedigen byggnad som Varbergs fästning. Den andas ju så mycket historia och känsla, så det känns så självklart, säger Bert-Ola Henrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".