Aktivfoto: Erlend Aas

Transport backar – gör upp med åkeriet

1:11 min

I stället för att kräva 20 miljoner i skadestånd om åkeriet fälls, får åkeriet nu betala 175 000 kronor för att ärendet ska läggas ner. 

Fackförbundet Transport backar och går med på förlikning med Andreassons Åkeri. Det handlar om 140 polska förares anställningsvillkor.

Tvisten var en följd av ett mål som avgjordes i slutet av förra året där Arbetsdomstolen slog fast att en polsk chaufför var anställd av Andreassons och inte egen företagare som åkeriet påstod.

– Förbundet vann ju framgång i det första målet och är väl ganska nöjda med det. En process tar ju alltid tid och kostar pengar, säger Anne Alfredsson som är jurist på LO-TCO Rättsskydd och som har representerat Transport i tvisten.

I december fälldes Andreassons Åkeri i Arbetsdomstolen för att en förare borde ha räknats som anställd och som enligt fackförbundet Transport fick ungefär hälften av den lön som kollektivavtalen bestämmer.

Transport ville sen ta de resterande 140 chaufförernas ärende till Arbetsdomstolen, eftersom de misstänkte att de haft samma felaktiga anställningsförhållande.

Företaget ska betala 175 000 kronor till Transport.

– Tvisten, där vi nu förlikar, är ju en ganska stor tvist. Det handlar ju om 140 chaufförer, säger juristen Anne Alfredsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista