Andelen svenskt griskött som vi äter har fallit till 68 procent, från nästan 100 procent då Sverige gick med i EU. Foto: Patrik Lundin / TT sx988809

Så ska krisen i grisbranschen lösas

1:19 min

Idag möttes landsbygdsminister Eskil Erlandsson och företrädare för grisnäringen för att diskutera den akuta krisen i branschen. Lösningen blir att tre arbetsgrupper ska se över hela näringen från gård till butik.

Lantbrukare måste nu skicka slaktgrisar utomlands, eftersom flera slakterier nekar ta emot svenska grisar. Det beror på att svensk kött inte hävdar sig prismässigt mot billigare importkött.

Krisreceptet efter dagens möte mellan grisbranschen och landsbygdsminister Eskil Erlandsson blev tre arbetsgrupper som ska se över hela näringen från gård till butik.

– I absolut närtid ska vi dra igång arbetet, eftersom det finns en akut kris just nu. Men också för att det finns en möjlighet framöver att öka den svenska mat- och livsmedelsproduktionen. 

Andelen svensk griskött som vi äter har fallit till 68 procent, från nästan 100 procent då Sverige gick med i EU. Den sista tiden har det blivit hårdare prispress i matbutikerna på griskött. Det finns mycket mer EU-kött på marknaden eftersom Ryssland bojkottar fläskkött från EU på grund av rädsla för afrikansk svinpest, som drabbat några gårdar i Litauen. 
Svenska grisbönder måste nu skicka slaktgrisar utomlands, när slakteriernas avsättning för svenskt kött har minskat.

Bönderna vill ha betalt för de merkostnader de strängare svenska djurskyddsreglerna betyder. Och en väg är att använda en del av pengarna ur landsbygdsprogrammet säger Ingemar Olsson som är ordförande för Sveriges Grisföretagare.

– När vi bygger våra byggnader så kostar det extra, och det vi lyft fram är att få kunna investeringsstöd för att den mellanskillnaden mellan EU:s direktiv och för att kunna uppfylla svensk djurskyddslag.

Vad hjälper det dem bönder som är i kris just nu?

– Nej just den akuta krisen den närmsta månaden den sitter vi i just nu. Och den får vi lösa med att lyfta ut grisar ur landet. OM vi inte får konsumenterna att göra en snabbvändning och verkligen köpa svenska produkter, säger Ingemar Olsson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista