Foto: Karin Malmhav/Svd/TT

Kommer naturbruksgymnasier slås ihop?

"Såg det låga sökantalet"
1:38 min

Plönninge och Munkagårds gymnasieskolor kan komma att slås ihop till en skola, när ansökningarna och elevantalet nu minskar.

-- Då är det naturligt att stanna upp så att vi ser att vi har rätt förutsättningar för att driva skolorna med en ekonomi i balans. Och just nu ser det lite utmanade ut att klara det, säger Torbjörn Svanberg, chef på Region Hallands skolförvaltning.

Årskullarna av gymnasister är mindre än tidigare år och färre söker också till Plönninge och Munkagård. Dessutom försvann möjligheten att rekrytera elever från hela landet med gymnasiereformen 2011.

-- Den gröna näringen har behov av arbetskraft och 100-125 elever får varje år jobb inom näringen. Därför är det lite förvånande att vi har många ungdomar som är arbetslösa och inte ser detta som en möjlighet, säger Torbjörn Svanberg.

Kattegattgymansiet, en av Halmstads kommuns gymnasieskolor, har planerat att flytta en del av sin utbildning med tunga fordon ech entreprenadmaskiner till Plönninge. Men nu är det mera osäkert.

– I samband med att Halmstads kommun också såg det låga sökantalet till Plönninge så beslöt kommunen att så att säga göra en halvhalt i planeringen, eftersom risken för att som enskild kommun lägga utbildning på Plönninge blev för stor, säger Torbjörn Svanberg.

Plönninge är den äldre av de två skolorna. Kan det därför bli så att den nyare Munkagårdsskolan slukter Plönninge?

– Nej, det kan man inte säga något om än. Det som startar nu är att jag ska titta på vilken skola som har de bästa förutsättningarna långsiktigt för en bra verksamhet med kvalitet och ekonomi, menar Torbjörn Svanberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".