Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT
Mest läst på sverigesradio.se/halland

Chaufförer förbannade på facket

1:19 min

Facket har gått med på en förlikning med Andreassons Åkeri istället för att driva processen i Arbetsdomstolen med 140 polska chaufförer som tros ha felaktiga anställningsformer.

– Det är åt helsike. Det kommer ju vägledande för hela branschen. Och den är ju redan på väg åt helsike. Det ska inte gå att göra så här, säger Peter Rudolfsson som är lastbilschaufför och medlem i Transport.

Många medlemmar i Transport är besvikna i dag. Anledningen är förlikningen mellan Transport och företaget Andreassons Åkeri i Veddige. Facket ville driva en process i Arbetsdomstolen med 140 chaufförer som misstänks ha haft felaktiga anställningsformer.

Facket talade om ett skadestånd på runt 20 miljoner om åkeriet skulle bli dömda. Istället blev det en förlikningen och åkeriet slipper processen om de betalar 175 000 kronor till Transport.

Anledningen till förlikningen är att ingen av de 140 chaufförerna vill ställa upp i Arbetsdomstolen.

Men många förare är besvikna. På Facebook-sidan Svenska yrkeschaufförers allians skriver chaufförerna arga kommentarer som "hej då facket" eller "detta är ett hån mot en yrkesgrupp".

– Första tanken är att det inte är någon idé att man är med och betalar en avgift till dem när de inte finns där och man inte får den hjälpen man behöver, säger chauffören Dan Hjelm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista