Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Laxfångsterna halverades i fjol

Laxfångsterna i Halland halverades förra året jämfört med 2012. Både sportfisket och yrkesfisket minskade, sportfisket mest.

– Det verkar vara en storskalig förändring med likartade trender i Norge också under förra säsongen, säger Johan Lundgren, biträdande fiskekonsulent på länsstyrelsen.

Riktigt varför laxen minskat är svårt att säga.

– Det har varit en dålig återvandring generellt och vad den beror på finns det olika teorier om. Födotillgången i havet är väl det som de flesta gör gällande är orsaken, säger Johan Lundgren.

Under 90-talet försvann många av laxgårdarna längs Hallandskusten och sen dess har yrkesfisket redovisat måttliga fångstmängder av lax, de flesta numera fångade i garn.

Sportfiskarna drog upp lika mycket lax som yreksfiskarrna, fem ton, ur de halländska åarna 2013. Som vanligt togs de flesta i Lagan, mer än hälften, där fisket baseras på odlade och utsatta laxsmolt. 2011 var ett toppår i Halland med över 20 ton fångad lax, men det var också ett exeptionellt år.

Runt tio ton har snarare varit en vanlig fångst under de senaste tio åren. Och det är de stora åarna som tappat mest.

– Den mesta laxen fångas i de stora vattendragen, alltså Lagan, Ätran och tidigare Viskan. Mängden fångad lax har gått ner väldigt mycket där. Störst var minskningen i Viskan, där det fångade väldigt lite lax i fjor, säger Johan Lundgren.

Havsöringsfångsterna förra året hamnade på ungefär samma nivå som 2012, runt 700 kilo. Och det är mycket långt från fångsterna i början av 1990-talet, då sportfiskarna landade 5,5 ton havsöring under de tretoppåren.

Så situationen för havsöringen i Halland bedöms som fortsatt kritisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista