Karin Åkesson och Lennart Olsson från Centerpartiet, Hylte kommun. Foto Muhamed Ferhatovic Sveriges Radio

Centern öppnar för samtal om skolan i Hylte

1:02 min

Centern i Hylte är det första partiet i alliansen som öppnar för samtal med Socialdemokraterna för att prata om hur pengarna ska fördelas till  skolorna. Nedskärningar hotar två skolor i kommunen där framtiden är oviss.

– Socialdemokraterna har tagit initiativet till en konstruktiv sammanhållen debatt om hur vi ska lösa skolfrågan. Det är väl bra att vi samlas och därför tackar vi ja till mötet, säger Karin Åkesson som är centerpartist i kommunfullmäktige.

Örnaskolan i Hyltebruk och skolan i Torup kommer få mindre pengar av kommunen det här året vilket bland annat kan resultera i att det blir ett mindre antal. Det skriver Socialdemokraterna i den inbjudan till samtal som de skickat till allianspartierna som styr kommunen. Mötet ska hållas den 20 februari och Centerpartiet tackade igår ja till mötet. Men detta innebär inte en möjlig koalition med Socialdemokraterna i kommunen, enligt Karin Åkesson.

– Det är ju inte avsett att förändra den majoritet och opposition som vi har idag. Men vi är inte så otroligt olika i synen på skolan, och då tycker jag att det är bra att vi ta bort den här "halvfjantiga" debatten som vi haft i fullmäktige och sätter oss ner vid ett bord och diskuterar konstruktivt.

Muhamed Ferhatovic
muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista