Foto: Tim Ireland/TT

E-cigaretter förbjuds på skolorna

1:45 min

Markaryds kommun förbjuder nu e-cigaretter inom skolan och likställer dem med vanliga cigaretter.

- Det kan vara svårt att skilja e-cigaretter från tobakscigaretter och eftersom vi har en rökfri miljö har vi valt att förbjuda alla cigaretter, säger Karin Rask, skolsköterska i Markaryd.

Skolorna i länet har fått en ny fråga att bita i - ska man se e-cigaretter som vanliga cigaretter på skolorna eller inte? I Markaryd har man nu tagit beslutet att likställa det med vanlig rökning som är förbjudet inom skolan enligt tobakslagen som kom 1993.

Nu plockas eleverna på e-cigaretterna om personalen upptäcker det. Även om de fall som hittills upptäckts inte har varit några större problem så har det varit ett viktigt ställningstagande tycker Karin Rask.

– Det är en miljö som ska vara tobaksgri och e-cigaretter kan ibland vara svåra att skilja ut från vanliga cigaretter och det blir svårt att se vad som är vad. Det blir väldigt konstigt och fel och därför har vi bestämt att förbjuda alla cigaretter, säger Karin Rask.

Men kan inte e-cigaretter ses som ett bra sätt att sluta röka tobakscigaretter?

– Det finns inga studier än som visar att det är ett avvänjningsmedel som är bra, säger Karin Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista