Lovisa Berg, kock från Falkenberg som varit med i Sveriges Mästerkock. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Matlagningen hjälpte Lovisa ur ätstörningarna

5:54 min

Förra veckan fick falkenbergskocken Lovisa Berg lämna tv-programmet Sveriges mästerkock. Nu satsar hon på kocklivet. Men relationen till mat har inte alltid varit enkel.

– Jag hade ätstörningar när jag var yngre. Då var mat det enda som fanns i mitt huvud. Då lagade jag all mat för att jag skulle kunna ha koll på vad som var i den, men sedan blev det ju kul att laga mat också. Det övergick i något bra till slut.

Hur funkar det att vara omgiven av mat hela tiden när du har den bakgrunden med ätstörningar?

– Maten är mitt livs kärlek. Jag kan inte gå runt hela livet och äta svinlite bara för att jag ska ha rutmage. Det är inte värt det, så jag struntar i det helt enkelt.

Vad betyder matlagningen för dig nu?

– Den är som en terapi. Jag har under många år av mitt liv ställt mig i köket när jag mått dåligt.

Förra veckan fick som sagt Lovisa lämna amatörkockprogrammet Sveriges mästerkock efter några veckors tävlande. Men det betyder inte att kocklivet är över för henne. Nu jobbar hon som kock i Falkenberg, och hon siktar högt.

– Nästa grej blir att jag ska ha ett eget litet matlagningsprogram, hoppas jag. Det är målet i alla fall!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista