Foto: TT

Politiker: Inte värdigt att äldre väntar på toabesök

1:07 min

Dementa blir inlåsta och tvingas vänta på toalettbesök. Det säger personalen är konsekvensen av att Attendo dragit ner på nattpersonalen på Anderbergs och Patrikshills äldreboende.

Har du erfarenheter av äldrevården? Kommentera artikeln här nedanför eller mejla oss direkt på nyheter.halland@sverigesradio.se.

– Det är inte värdigt en äldre människa att behöva få vänta att gå på toaletten och inte få den omsorgen på natten som man behöver, Rose-Marie Henriksson (S) på hemvårdsförvaltningen.

Vid kommunens inspektion på Patrikshills och Andersbergs äldreboenden berättade personalen att neddragningarna av nattbemanningen, som Attendo Care gjorde för ett tag sen, har fått konsekvenser. 

Vårdpersonalen har bland annat uppmärksammat att dementa blir inlåsta på avdelningar när personalen måste gå därifrån, att äldre har fått dö i ensamhet och att äldre tvingas vänta på sina toalettbesök.

Detta har nu skickats vidare i en rapport till hemvårdsnämnden som nu kommer att hålla ett extra öga på Attendo Care och de berörda äldreboenden.

– Man kan inte dra ner på natten med människor som har olika sorts sjukdomar och som behöver hjälp och stöd, säger Rose-Marie Henriksson (S) på hemvårdsförvaltningen.

Behövs det mer personal?

– Ja, det tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista