Soppkök och utbyte av kläder för hemlösa. Foto: Erik Mårtensson/ Scanpix

Blir det ett härbärge i Varberg?

1:43 min

Fortfarande är det oklart om det blir ett natthärbärge i Varberg. I dag finns ingenstans att ta vägen för de hemlösa som inte vill ha kontakt med myndigheter.

– De som jag träffat och föreslagit att de ska gå till socialen har talat om för mig att de har varit där. Och de upplever att de inte får någon hjälp. Där hoppas vi att vi på natthärbärget kan vara ett första steg och en sluss vidare så att de kan ta emot hjälp, säger Elke Textor, en av initiativtagarna till Härbärget Lyktan.

Elke Textor vill ha ett natthärbärge i Varberg dit hemlösa, som inte vill ha med myndigheter att göra, kan få tak över huvudet för natten. Föreningen Natthärbärget Lyktan har hittat en lokal som de vill köpa och ägaren vill också sälja den till dem. Men först måste kommunen besluta om själva lokalen får användas som härbärge. 

Och steg två är personal. Föreningen Härbärget Lyktan har lämnat en förfrågan om kommunen kan stödja föreningen ekonomiskt genom att ha tre personer anställda på härbärget, eftersom de själva är en ideell förening som lever på välgörenhet.

Ännu har kommunen inte tagit något beslut, utan endast haft ärendet som informationspunkter. Men kommunstyrelsen i Varberg, där Jörgen Warborn är ordförande är inte positiva till att ge föreningen ekonomisk hjälp genom att ha anställda där.

– Bara för att vi i kommunen har valt en annan väg så skulle jag vilja hålla det öppet för den här föreningen Lyktan att med egna krafter och egen finansiering jobba vidare med det om man så önskar, säger Jörgen Warborn.

4 mars kan bli nästa gång som ärendet tas upp i kommunen, då mellan kommunstyrelsen och socialnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista