1 av 3
Akrivbild: Finska krigsbarn anländer till Sverige med var sin lapp om halsen. Foto: TT.
2 av 3
Maila Lindholm. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 3
Maila Lindholm, hennes mamma och syskon. Foto: Privat
Publiknätverket

Maila är en av 70 000 som flydde bomberna

"Jag var helt tyst i två veckor"
11 min

När 74-åriga Halmstadbon Maila Lindholm kom till Sverige för första gången var hon fyra år. Hon lämnade då mamma och tre syskon hemma i Finland mitt under brinnande krig.

– Jag minns allt. Bomberna föll och ryssarna kom. Jag minns hur barnen och mammorna grät, berättar Maila Lindholm om den där dagen 1943 då hon tillsammans med andra barn från det finskspråkiga området Karjala i Finland skickades till Sverige.

Hon är ett av ungefär 70 000 barn som fick en lapp om halsen och skickades från Finland till Sverige under vinterkriget 1939-41 och fortsättningskriget 1941-44. Som fyraåring skulle hon lära sig ett helt nytt språk i ett helt nytt land, långt borta från föräldrar och familj.

– Jag var helt tyst i två veckor. Sen började jag prata svenska.

När kriget var över återvände hon och hennes syskon till Finland. Då fick de brottas de med andra bekymmer.

– Det var konstigt att komma tillbaka. I Sverige hade vi haft så mycket, hemma i Finland var det fattigt. Och så kunde jag inte finska längre, berättar Maila Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".