Lars Hamrén länskriminalkommissarie i Halland. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Misstänkt mord i Falkagård

Oklara relationer i Falkagårdsmord

1:12 min

Det är inte bara motiven till mordet och mordförsöket i Falkenberg förra året, då en 26-årig man sköts ihjäl, som är oklara. Riktigt hur de inblandades relationer till varandra var har inte heller gått att få fram.

– Det 26-åriga offret och gärningsmannen kände förmodligen varandra, men vi vet inte i detalj. De var kanske inte bästa vänner, men inte heller vad vi vet direkta ovänner när det här hände, säger Lara Hamrén, kriminalkommisarie som lett utredningen.

– Samma sak gäller också relationen mellan gärningsmannen och den 33-åring som utsattes för ett mordförsök, säger Lars Hamrén.

Det går inte att utesluta att mordförsöket mot 33-åringen egentligen var ett försök att skrämmas. Innan den 22-årige gärningsmannen avlossade det dödande skottet mot 26-åringen körde han på moped ifatt den 33-åriga mannen, riktade vapnet mot överkroppen på honom och fyrade av.

– Det kan i och för sig ha varit ett skrämskott, men vad som talar för att det var ett mordförsök är att samma vapen sedan användes för att avlossa flera skott mot mordoffret. Så därför är rubriceringen mordförsök, menar Lars Hamrén.

Strax efter mordet greps nio unga män, varav två av dem alltså den misstänkte mördaren och medhjälparen. De sju andra är helt avförda från utredningen om mordet och mordförsöket.

– Det är en peerson som hållit i skjutvapnet, det kan ju inte vara fler, slår Lars Hamrén fast.

33-åringen som är misstänkt för medhjälp till mord kan ha haft en avgörande roll tror Lars Hamrén:

– Han kanske är den som har pushat på här och satt igång hela händelseförloppet. Så har vi uppfattat det, säger Lars Hamrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista